DOMAĆA VEGETA





Zašto praviti domaću vegetu? Zato što ćete umesto začina koji nije baš najbolji za vaše zdravlje dobiti nešto sličnog ukusa, ali mnogo zdravije. Vegeta sadrži natrijum glutaminat, odnosno pojačivač ukusa, a koliko je on štetan za naše zdravlje možete detaljno pročitati na ovom linku. Pored toga, vegeta sadrži samo 15,5% sušenog povrća, a u ovom receptu je zastupljeno sa 45%. Ukoliko se pravilno pripremi, može se dugo čuvati, čak i do godinu dana.

Ova domaća vegeta ima savršen miris, ali moram priznati da mi je u početku nedostajao ukus vegete u nekim jelima. Međutim, vremenom sam se navikla i sada isključivo koristim nju u svim jelima i sve mi ima lepši ukus.

Ova vegeta je napravljena od strane moje mame, pa vam prenosim recept u celosti, kako mi je ona prenela.



Potrebno je:

- 500 g. šargarepe
- 300 g. paštrnjaka
- 300 g. korena celera
- 300 g. korena peršuna
- 100 g. peršunovog lista
- 100 g. lista od celera
- so
- šecer u prahu (po izboru)

Šargarepu, paštrnjak, koren celera i koren od peršuna samleti u multipraktiku, staviti u 4-5 plehova na papir za pečenje i sušiti u rerni na 70 stepeni 35 minuta.
Listove od peršuna i celera sitno iseckati nožem i takodje sušiti u rerni, ali na 60 stepeni oko 20 minuta.

Držati jos dva-tri dana na sobnoj temperaturi na platoima u tankom sloju da se jos malo prosuši.

Kada se sve dobro osušilo  ponovo sve samleti u multipraktiku.
Najbitnije za dugotrajnost ovog začina je da sve bude savršeno suvo pre nego što se stavi u tegle.

Osušeno povrće izmeriti i pomešati sa sitnom morskom soli i šecerom u prahu u odnosu 45%-45%-10%,
što znači da ako imate 450 g. suvog povrća, dodaćete 450 g. morske soli i 100 g. šecera u prahu.

Kažu da vegeti poseban ukus daje i biljka selen ili vegeta, pa ćemo sledeći put isprobati i tu verziju.


Коментари

Популарни постови