ZDRAVA DOMAĆA ČOKOLADA BEZ GLUTENA
Ne možete da nađete kvalitetnu čokoladu sa lešnicima?
Postoji rešenje: napravite je sami! :)
Ovo je nešto što bez ikakve griže savesti mogu dati svom
detetu. Sastoji se od zdravih, organskih namirnica bez glutena. Sirovi kakao je
odličan izvor gvožđa za sve nas koji se borimo sa nedostatkom istog. Dovoljna je samo 1 kafena kašičica da bi se zadovoljile dnevne potrebe. Takodje je
i vrhunski izvor antioksidanasa i bogat je magnezijumom koji podiže životnu
energiju. Sadrži
preko 300 hemijskih elemenata i to ga čini jednom od najkompleksnijih namirnica.
Osnovu
za čokoladu možete kombinovati sa lešnicima, bademima, suvim grožđem, urmama ,
zapravo sa svakom namirnicom koja je po vašem ukusu. Moje dete bi se oduševilo i
da npr. kombinujem kikiriki i seckane urme, što je i savet onima sa manjim
budžetom, jer će tako dobiti veću količinu sa manje novca. Takodje bi bila
interesantna kombinacija sa ekspandiranim amarantom, prosom ili kinoom
(priprema se što navedene namirnice iskokate kao kokice).
Da,
i zapravo ima ukus kao prava čokolada, što je uglavnom (iznenadjen) komentar
svih onih koji su je probali.
Sastojci:
-
50 g. kokosovog ulja,
-
30 g. sirovog organskog kakao praha,
-
30 g. meda,
-
50 g. pečenog lešnika.
Lešnike
peći u rerni dok blago ne prumene. Kada se ohlade skinuti im kožicu.
U
jednoj posudi dobro izmešati med i kokosovo ulje. Potrebno je da se med potpuno
istopi. Dodati kakao i mešanjem formirati homogenu smesu.
Posudu
obložiti papirom za pečenje, poređati lešnike i preliti čokoladnom smesom.
Ostaviti
u frižideru da se stegne.
Čuvati
u frižideru, jer će se pri većim temperaturama vratiti u tečnije stanje. To joj
je ujedno i jedina mana, ali i sladoled moramo čuvati u zamrzivaču, pa nam to
ne smeta, zar ne? :)
Коментари
Постави коментар