ZDRAVA DOMAĆA ČOKOLADA BEZ GLUTENA






Ne možete da nađete kvalitetnu čokoladu sa lešnicima? Postoji rešenje: napravite je sami! :)

Ovo je nešto što bez ikakve griže savesti mogu dati svom detetu. Sastoji se od zdravih, organskih namirnica bez glutena. Sirovi kakao je odličan izvor gvožđa za sve nas koji se borimo sa nedostatkom istog. Dovoljna je samo 1 kafena kašičica da bi se zadovoljile dnevne potrebe. Takodje je i vrhunski izvor antioksidanasa i bogat je magnezijumom koji podiže životnu energiju. Sadrži preko 300 hemijskih elemenata i to ga čini jednom od najkompleksnijih namirnica.

Osnovu za čokoladu možete kombinovati sa lešnicima, bademima, suvim grožđem, urmama , zapravo sa svakom namirnicom koja je po vašem ukusu. Moje dete bi se oduševilo i da npr. kombinujem kikiriki i seckane urme, što je i savet onima sa manjim budžetom, jer će tako dobiti veću količinu sa manje novca. Takodje bi bila interesantna kombinacija sa ekspandiranim amarantom, prosom ili kinoom (priprema se što navedene namirnice iskokate kao kokice).
Da, i zapravo ima ukus kao prava čokolada, što je uglavnom (iznenadjen) komentar svih onih koji su je probali.

Sastojci:

-          50 g. kokosovog ulja,
-          30 g. sirovog organskog kakao praha,
-          30 g. meda,
-          50 g. pečenog lešnika.

Lešnike peći u rerni dok blago ne prumene. Kada se ohlade skinuti im kožicu.
U jednoj posudi dobro izmešati med i kokosovo ulje. Potrebno je da se med potpuno istopi. Dodati kakao i mešanjem formirati homogenu smesu.
Posudu obložiti papirom za pečenje, poređati lešnike i preliti čokoladnom smesom.
Ostaviti u frižideru da se stegne.
Čuvati u frižideru, jer će se pri većim temperaturama vratiti u tečnije stanje. To joj je ujedno i jedina mana, ali i sladoled moramo čuvati u zamrzivaču, pa nam to ne smeta, zar ne? :)



Коментари

Популарни постови