BROWNIES OD HELJDE BEZ GLUTENA
Želela sam da napravim brownies kojma će osnova biti moje omiljeno heljdino brašno i urme. Dodala sam ostale sastojke i rezultat me je potpuno oduševio, tako da ću ih od sada praviti isključivo po ovom receptu.
Urme je bitno dobro samleti da se ne bi osećala kožica u kolaču, mada i ne morate ukoliko vam to ne smeta. Što se tiče heljdinog brašna, ja koristim brašno od Aleksandrije i Werza i oba su mi odlična. Heljda se može samleti i u mlinu za kafu i kao takva će imati najblaži ukus. Brašno od heljde od nekih drugih proizvođača može imati malo jači ukus, pa se plašim da ne preuzme ukus u ovom kolaču. Odlična zamena bi bilo brašno od badema ili proseno ili Schar mix c.
Potrebni sastojci:
- 170 g. svežih urmi (150 g. očišćenih),
- 100 g. jogurta,
- 1 jaje (60g),
- prstohvat soli,
- vanilin šećer,
- 100 g. maslaca,
- 100 g. čokolade,
- 1 kašika kakaoa,
- 60 g. heljdinog brašna.
Izvaditi koštice iz urmi, staviti ih u seckalicu/blender, dodati jaje i preliti jogurtom. Ostaviti da tako odstoji u frižideru najmanje sat vremena. Potom sve dobro samleti da se dobije savršeno homogena smesa. U tu smesu potom dodati prstohvat soli, vanilin šećer, heljdino brašno i kakao.
Maslac otopiti na šporetu. Čokoladu izlomiti na manje komadiće i pomešati sa vrućim otopljenim maslacem. Mešati dok se čokolada ne otopi, a potom i tu smesu sipati u blender i sve dobro izmešati.
Dobijenu smesu usuti u pleh veličine 23 x 10 cm (ili 15 x 15 cm) koji ste obložili papirom za pečenje (kod mene je to modla za hleb). Peći 30 minuta na 180 stepeni.
Kolač će svakako unutra ostati sočan, tako da ne možete proveriti čačkalicom da li je gotov. Ovo vreme bi otprilike trebalo da bude optimalno. Dok je vruć može se malo mrviti, ali kasnije postaje kompaktniji. Meni je lično i ukusniji kada se ohladi.
Коментари
Постави коментар