GRANOLA BEZ GLUTENA SA KINOOM I AMARANTOM




Granola je fantastičan način da započnete jutro sa zdravim obrokom. Ja je obično napravim u većoj količini, pa mi traje i više od mesec dana. Odlična je za osobe koje su na bezglutenskoj dijeti, jer je mogu poneti na posao u nekoj teglici ili posudici ili na putovanje. Mleko, jogurt i npr. bananu kao dodatke možete pronaći svuda.

Postoje, naravno, i gotove granole koje su bez glutena, ali im je sastav uglavnom mnogo lošiji. Ne vidim razlog zašto bi kupovala granolu koja ima npr. 5 % kinoe i 3 % badema, kada mogu napraviti za isti novac granolu koja će biti 100 % napravljena od najkvalitetnijih sastojaka. Nisam bila opterećena sa time da sastojci budu organski (dovoljno je teško naći sastojke koji su bez glutena u tragovima), ali je igrom slučaja ova granola sačinjena od 90% organskih sastojaka.

Možete je praviti na hiljadu načina, a takođe i kasnije konzumirati u različitim kombinacijama: sa mlekom, jogurtom, kokosovim mlekom, bananom ili neki drugim voćem. Može se dodatno zasladiti medom, javorovim sirupom, dodati kokosovo ulje, sam kokos, cejlonski cimet, sirovi kakao, matcha čaj ili neko drugo suvo voće.

Ja sam ovde jedan deo sastojaka ispekla, a druge sam koristila u sirovom stanju, jer tako zadržavaju više hranljivih sastojaka. Ova moja granola je više neutralnog ukusa, jer nisam želela da dodajem šećer prilikom pečenja. Dodala sam samo malo meda da bi sve povezalo. Međutim, pošto med gubi većinu hranljivih sastojaka tokom pečenja, ja je uglavnom dodatno zasladim sa medom u svežem stanju prilikom konzumiranja.

Od ove količine dobila sam oko 1.050 g gotove granole (četiri tegle), koja otprilike toliko i košta u dinarima. Kalorijska vrednost je oko 470 kalorija na 100 grama. Za jedan obrok je dovoljno 50 grama (235 kalorija), dodaćete neko mleko, voće i sl. 

Lešnike i orahe sam imala domaće, u ljusci, jer tako je najjeftinije i najsigurnije. Od svežeg kokosa sam pravila kokosovo mleko, pa sam ostatke dehidriranog kokosovog brašna dodala u granolu. Zato sam napisala domaći. :-)



Potrebni sastojci za granolu:

- 350 g kinoa pahuljica (DM),
- 100 g lešnika (domaći), 
- pola kašičice himalajske soli (Hema-Kheya-Neye),
- 50 ml kokosovog ulja (DM),
- 50 g meda.

Sastojci koji se dodaju u granolu koja je ispečena:

- 250 g iskokanog amaranta (DM),
- 100 g oraha (domaći),
- 100 g suvog grožđa (DM),
- 50 g kokosovih listića (DM),
- 5o g kokosa (domaći).

Otopiti kokosovo ulje i med. U jednoj posudi pomešati samleven lešnik, pahuljice od kinoe i himalajsku so. Dodati med i kokosovo ulje i sve rasporediti na plehu koji je obložen papirom za pečenje. Peći na temperaturi od 150 C oko pola sata, ali promešati svakih 5 minuta da ne bi izgorelo.  Možda će u vašoj rerni biti potrebno manje ili više vremena da se sve ovo ispeče, zato prvi put obratite pažnju, pa ćete znati za kasnije.

Kada se ohladi dodati samlevene orahe, suvo grožđe, kokos, kokosove listiće i amarant. Sipati u posude koje se mogu zatvoriti i čuvati u frižideru.

Коментари

  1. Da li mozete da okacite sliku kinoe koju ste koristili? Hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dobar dan Nela!
      Ne mogu da postavim sliku, ali možete na ovom linku videti o kojim pahuljicama se radi. https://www.dm.de/dmbio-quinoaflocken-p4010355204646.html
      Ja sam ih uzimala u DM u Beogradu u Ušću i u Makedonskoj ulici.
      Pozdrav!

      Избриши

Постави коментар

Популарни постови