KAKO ISKOKATI AMARANT?
Amarant spada u grupu pseudožitarca, prirodno ne sadrži gluten, a obiluje mnoštvom hranjivih sastojaka. Antioksidansi u ovom zrnu pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja koja mogu dovesti do raka. Utiče na snižavanje holesterola i bogat je izvor proteina koji su mnogo svarljiviji u odnosu na proteine iz drugih žitarica. Amarant je hrana sa obiljem vlakana, a takođe je i bogat izvor minerala poput kalcijuma, magnezijuma i bakra. Dobar je izvor cinka, kalijuma i fosfora. Oni grade jake kosti i mišiće, pomažu hidrataciju, podstiču energiju i od vitalnog su značaja u hiljadama procesa u celom telu. Amarant je takođe dobar izvor mnogih esencijalnih vitamina, uključujući A, C, E, K, B5, B6, folate, niacin i riboflavin. Ovi deluju kao antioksidanti, podižu nivoe energije i kontrolišu hormone u telu. Smatra se da može pojačati imunološku funkciju, verovatno zahvaljujući snažnim vitaminima, mineralima i antioksidantima.
Može se spremati kao kaša za doručak, kao prilog glavnom jelu, kao dodatak regularnom brašnu, a može se i iskokati. ;)
Amarant ima veoma sitno zrno. Kada ga iskokate (ili izamarantite :-D) uvećaće svoju zapreminu 3 puta, ali će i dalje biti malo.
Najbolje je da uzmete neku duboku šerpu sa debljim dnom, jer se amarant ne pokriva poklopcem (može i tako, ali će mnogo brže izgoreti). Šerpa se zagreje na neku srednju temperaturu. Ne koristimo ulje, niti bilo kakve druge dodatke. Potom ubacite nekoliko zrna u šerpu i ukoliko su odmah pukla, postigli ste odgovarajuću temperaturu. Ovo se radi zato što amarant jako brzo gori i šerpa mora biti odgovarajuće temperature. Ukoliko nije dovoljno vruća, prićekajte da se ugreje. Potom stavite jednu kašiku amaranta i mešajte oko 10 sekundi drvenom varjačom i ponavljajte proces sve dok ne iskokate sav amarant. Nemojte ga ostavljati predugo, jer će izgoreti. Kada ste završili čitav proces, možete ga konzumirati odmah ili saćuvati u čvrsto zatvorenim teglama do mesec dana (u frižideru). Ja ga najčešće koristim u granoli, a mislim da bi bio savršen i za energetske štanglice u kombinaciji sa čokoladom.
Nikad mi nije uspelo...sad ću korak po korak da probam...
ОдговориИзбришиMeni je uspelo iz prvog puta po ovom receptu. Najbitnije je voditi racuna da ne izgori, odnosno da serpa bude vruca i onda sve ide relativno brzo.
ИзбришиPozdrav Snezana! :-*